Huset

Hos oss kliver du rakt in i äkta sekelskifte. Vårt hus är från 1910 och byggdes till överläkaren för det nya sjukhusområdet Långbro. Du kan fortfarande uppleva mycket av den gamla tidens rumsplanering liksom den stora marmorspisen som en gång i tiden värmde överläkaren och hans familj. Idag kan du äta lunch och middag i något av de många rummen på bottenplan eller övervåningen. Genuina material och ett rejält hus bidrar till en varm och omfamnande atmosfär.

Den vackra villan ligger vid ingången till en engelsk park med stora gräsmattor, höga träd och fågeldamm. Idag är Långbroparken ett omtyckt grönområde att flanera i för både boende och Långbro värdshus gäster.

NÅGRA VIKTIGA ÅRTAL I HUSETS HISTORIA

1905 Byggnationen av överläkarvillan vid Långbro sjukhus påbörjas. Arkitekten Gustaf Wickman väljer att rita huset i jugendstil.

1909 Den 17 juni är villan på 476 kvadratmeter färdigbyggd och omges av en stor trädgård, inhägnad av häckar och staket. Interiören är påkostad med boasering, stuckaturlister och öppna spisar i en stil som beskrivs som ”barockaktig jugend”. Detta år flyttar den första överläkaren, Olov Kinberg, in med sin familj.

1911 En park i engelsk stil med slingrande promenadvägar och en konstgjord damm skapas. Mitt i dammen konstrueras en ö som kan nås via två välvda broar. På ön byggs ett svanhus till det vingklippta svanparet som bor där. I dammen finns även fisk, först rudor, senare inplanterad gräskarp från Polen.

1927 Överläkare Kinberg avskedas för att han hämtat mat till sin gris från sjukhusets centralkök utan att betala.

1939-1945 Under dessa år är övervåningen stängd vintertid på grund av bränslebrist under krigsåren. Överläkare Sten Stenberg som bor i huset låter behövande från olika länder bo i huset.

1959 Docent Erik Goldkuhl flyttar ut och är därmed den siste överläkaren som bor i villan.

1960 Villan byggs om. På bottenvåningen görs plats för café, frisör och socioterapi. I källaren inreds det för arbetsträning i form av ett snickeri och en metallverkstad. På övervåningen är det textilverkstad.

1994 Villan byggs om till värdshus.

1998 JM köper hela Långbroparken och börjar utveckla området med bostäder och handel.

2004 Värdshuset stängs.

2005 1 augusti köper Fredrik Eriksson och partners villan av JM och totalrenoverar hela fastigheten. Den 15 oktober öppnar Långbro värdshus.

Allergener

G = Innehåller gluten

M = Innehåller mjölkprodukter

N = Innehåller nötter

 

G = Går att få glutenfri

M = Går att få mjölkproduktfri

N = Går att få nötfri

Har ni några andra matallergier, fråga din servis om rätternas innehåll.