Vitvinsbräserad högrev
med ljummen morotsallad, ramslök, vitlökstekt shitakeesvamp och krispigt alspånsrökt svenskt fläsk
En rätt Fredrik tillagade i TV4 Nyhetsmorgon 26/3 2020
6-8 portioner
1,2 kg tärnad högrev
2 gula lökar, fint hackade
1 morot, fint hackad
1 tomat, fint skuren
lagerblad, salvia och rosmarin
37,5 dl torrt vitt vin
2 st grönsaksbuljongtärningar ca 1 liter färdig buljong
2 msk smör
Salt
Vitpeppar
Persilja och gräslök till garnering
1 citron
Tillagning:
Bryn köttet i smöret
Tillsätt salvia, rosmarin, lagerblad och grönsaker låt det få lite färg
Lägg allt i stor gryta. Slå buljong över kött och grönsaker och låt allt koka sakta under lock i ca 2 timmar.
Köttet skall bli riktigt mört och grönsakerna skall reda skyn.
Innan servering. Smaka av grytan med salt och vitpeppar
Klipp över färska örter och finriv citronskal
Morotssallad
12 st morötter i blandade färger
1 stor näve Shitakesvampar
2 st vitlök gärna färsk
150 gram rökt svensk fläsk
färsk ramslök, fint strimlad
Beredning:
Tillaga morötterna på olika valfria sätt, förslagsvis
Råhyvla
Kok
Rosta
Marinera
Blanda alla morötter, varma som kalla
Tillsätt, finstrimlad ramslök, salt, vitpeppar, lite olivolja och några stänk från citronen
Tärna fläsket fint
Stek fläsket tillsammans med shitakesvamparna
Finstrimla färsk vitlök och tillsätt salt och vitpeppar