Ört-och vitlöksstekt raps- och Ibericogris

Citron, salvia, rosmarin- och vitlöksstekt raps- och Ibericogris med sardeller och vitvinssky. Serveras med rostade jordärtskockor och marinerade tomater. Ett recept från TV4 den 7:e mars.

4 personer

600 gr ytterfilé eller karré av svensk rapsgris eller Ibercogris

1 liten burk sardeller

1 kruka salvia

1 kruka rosmarin

1 chilifrukt delad

2 msk olivolja

2 msk smör

Salt

Svartpeppar

1 vitlök

2 dl vitt vin

½ grönsaksbuljongtärning

Tillagning av raps – och Ibericogris

Stycka 4 bitar ca 150 g av grisen

Plocka dom vackraste bladen från salvia

Hetta upp olivoljan i pannan och fritera bladen försiktigt ca 2-3 lägg dem på ett papper

Skiva häften av vitlöksklyftorna tunt och fortsätt och fritera ca 3-4 min gyllenbruna lägg på papper

Lägg nu i köttet i pannan tillsammans med örter, chili, resterande vitlöksklyftor svartpepppra och stek köttet sakta ös med oljan tills det blir gyllen brunt och 70 grader bör köttet uppnå

Ta upp köttet och glasera av med vinet , smula ner en halv buljongtärning

Koka ihop något , sila av allt och pressa vitlöksklyftorna genom silen .

Smaka av med salt , ev mer peppar

Runda av med lite smör

Tranchera sedan upp köttet garnera  med sardeller, vitlök och salvia

Rostade jordärtskockor med potatis och lök

4 pers

4-6 st jordärtsskockor

4-6 st Amandinepotatisar

2 gul lök

4 vitlöksklyftor

1/2  dl olivolja

Salt och svartpeppar

Borsta jordärtskockor och potatis samt skala löken. Skiva grovt i 1 cm tjocka skivor

Lägg  i en bunke, och vänd ner olivoljan, salt svartpeppar och skivad vitlök

Rosta på 225 g i ca 30 minuter så det allt får en får en fin färg och lite konsistens kvar i mitten

 

Honungsmarinerade tomater

15 små tomater

2 msk sherryvinäger

4 msk olivolja

1 tsk honung

1 chilifrukt

1 kruka persilja

Salt

Skär tomaterna i 4 delar, finhacka chilin och perssiljan

Blanda olivoljan med sherryvinäger, honung och salt

Vänd ner tomaterna och rör runt lite så tomaterna släpper lite vätska

Slå tomaterna över jordärstskockorna och potatisen. Avsluta med att toppa med persilja

Allergener

G = Innehåller gluten

M = Innehåller mjölkprodukter

N = Innehåller nötter

 

G = Går att få glutenfri

M = Går att få mjölkproduktfri

N = Går att få nötfri

Har ni några andra matallergier, fråga din servis om rätternas innehåll.