Helstekt Sjötunga

Servera med den härlig vitvinsåsen med gräslök och forellrom samt potatis med spenat enligt recepten nedan. Börja med att göra din egen fiskfond

4 personer

4 stycken Sjötunga, hela , klippta och flådda utan huvuden

vetemjöl

ströbröd

100 g smör

olja

salt

vitpeppar

Skölj sjötungorna och klipp bort huvud och ta bort eventuellt blod.
Torka av och vänd dem i vetemjöl och ströbröd.
Bryn smöret i pannan och lägg ner fisken försiktigt så inte smöret skvätter mot dig.
Bryn fisken gyllenbrun på medelvärme ca 6-7 minuter innan du vänder dem. Ös med smör hela tiden samt salt och peppra.
Stek fisken sakta ca 6-7 minuter på nästa sida. När filéerna börjar släppa från varandra så är dem klara.
Ta upp dem och låt dem vila på ett smörgåspapper.
Bena sedan ur dem med hjälp knivar eller paletter. Ta bort även ”benkransen ” runt.
Lägg ihop fiskarna och lägg dem på en plåt. Värm dem i ugnen på 200 grader i några minuter innan servering.

 

Fiskfond

 

500 g fiskskrov

1-1,5 liter vatten

2 lagerblad

10 vitpepparkorn

1 gul lök

2-4 cm bit rotselleri

2-4 cm fänkål

Skölj benen väl dela på fiskskroven till mindre bitar men ta bort gälarna.
Slå på vattnet och låt koka upp. Skumma av och tillsätt kryddor och fint skurna grönsaker.
Sjud sakta i 10 minuter. Låt sedan dra minst en timme innan du silar av.
Koka slutligen ner fonden till hälften.

 

Vitvinssås med gräslök och forellrom

 

Fiskfond ( se receptet ovan)

3 dl vitt vin

3 dl grädde

2 msk crème fraiche

1 vitlöksklyfta

salt

vitpeppar

majsstärkelse

50 g smör

40 gr forellrom

4 msk gräslök

Koka ner fonden tills 3 dl återstår. Häll i vinet och koka ner till hälften.
Tillsätt grädde och crème fraiche och koka vidare.
Smaksätt med lite riven vitlök, salt, vitpeppar och red av med maizena. Blanka av såsen med smöret och mixa den slät.
Beräkna att det behövs ca 0,5 dl sås till varje portion.
Till såsen går det åt ca 10 g forellrom till varje portion samt 1 msk fint skuren gräslök.

 

Potatis med spenat

 

8 st potatisar, gärna sorten Amandine

1 bananschalottenlök

1 förpackning bladspenat

1 citron

Koka potatisen i lättsaltat vatten och slå sedan av vattnet

Finhacka löken och fräs den mjuk i smör. Tillsätt potatisen och mosa den lätt. Tillsätt spenaten och vänd runt allt. Riv över lite citronskal.

Servera fisken med såsen och potatisen.

Allergener

G = Innehåller gluten

M = Innehåller mjölkprodukter

N = Innehåller nötter

 

G = Går att få glutenfri

M = Går att få mjölkproduktfri

N = Går att få nötfri

Har ni några andra matallergier, fråga din servis om rätternas innehåll.