Bräserad älgstek med svamppytt,
brysselkål, rotselleri & pepparrotscrème
4 portioner
1 kg älghögrev
1 morot
1/4 rotselleri
1 gul lök
Timjan
Lagerblad
1 kanelstång
2 köttbuljongtärningar
4 dl vatten
Svartpeppar
1/ 2 liter rödvin
2 msk svartvinbärsgelé eller bär
Maizena
Tillagning Älgstek
Putsa älgen fri från hinnor
Skär rotfrukterna grovt
Bryn köttet gyllenbrynt på alla sidor och tillsätt rotfrukterna
Tillsätt sedan resten av råvarorna förutom Maizenan.
Sätt på locket och bräsera i ca 1.5 till 2tim
Tag upp köttet och fortsätt att koka ner buljongen, sila den .
Smaksätt med salt, svartpeppar och red av med lite maizena
Ev lite honung för att få upp sötman
Skiva steken och slå såsen över
Svamppytt
6 potatisar
½ rotselleri
1 schalottenlök
2 nävar blandad svamp
1 kruka persilja
Olivolja / smör
Tärna potatisen rotsellerin, löken i grov pytt i panna
Stek potatisen och rotsellerin i olivolja ,smör salt , svartpeppar i ca 10 min tillsätt lök och champinjoner stek vidare i 3 min
Pepparrotscrème
2 dl creme fraiche
1 bit pepparrot
2 msk rapsolja
Riv pepparroten
Vispa creme fraiche, vänd ner pepparrot och rapsolja och tillsätt endast lite salt
Råstekt brysselkål och äpple med citronhonung
1 nät brysselkål
2 goda äpplen svenska tex aroma
1 citron
1 msk honung
1 tsk svartpeppar
Olivolja
Putsa brysselkålen och spara de yttersta bladen
Skär klyftor av äpplen och spara lite att råhyvla
Dela brysselkålen och börja stek dem på låg tempartur i olivoljan. 4-5 min , tillsätt sedan äppelklyftorna
Salta och svartpeppar
Finriv lite citronskal över och rippla med honung
Vänd de sparade brysselkålsbladen och tunt skivade äpplen i lite olivolja och toppa med det .