Bräserad älgstek med svamppytt,
brysselkål, rotselleri  & pepparrotscrème

4 portioner

1 kg älghögrev
1 morot
1/4 rotselleri
1 gul lök
Timjan
Lagerblad
1 kanelstång
2 köttbuljongtärningar
4 dl vatten
Svartpeppar
1/ 2 liter rödvin
2 msk svartvinbärsgelé eller bär
Maizena

Tillagning Älgstek

Putsa älgen fri från hinnor
Skär rotfrukterna grovt
Bryn köttet  gyllenbrynt på alla sidor och tillsätt rotfrukterna
Tillsätt sedan resten av råvarorna förutom Maizenan.
Sätt på locket och bräsera i ca 1.5 till 2tim
Tag upp köttet och fortsätt att koka ner buljongen, sila den .
Smaksätt med salt, svartpeppar och red av med lite maizena
Ev lite honung för att få upp sötman
Skiva steken och slå såsen över

Svamppytt

6 potatisar
½ rotselleri
1 schalottenlök
2 nävar blandad svamp
1 kruka persilja
Olivolja / smör
Tärna potatisen rotsellerin, löken  i grov pytt i panna
Stek potatisen och rotsellerin i olivolja ,smör salt , svartpeppar i ca 10 min tillsätt lök och champinjoner stek vidare i 3 min

Pepparrotscrème

2 dl creme fraiche
1 bit pepparrot
2 msk rapsolja

Riv pepparroten
Vispa creme fraiche, vänd ner pepparrot och rapsolja  och tillsätt endast lite salt

Råstekt brysselkål och äpple med citronhonung

1 nät brysselkål
2 goda äpplen svenska tex aroma
1 citron
1 msk honung
1 tsk svartpeppar
Olivolja

Putsa brysselkålen och spara de yttersta bladen
Skär klyftor av äpplen och spara lite att råhyvla
Dela brysselkålen  och börja stek dem på låg tempartur i olivoljan. 4-5 min , tillsätt sedan äppelklyftorna
Salta och svartpeppar
Finriv lite citronskal över och rippla med honung

Vänd de sparade brysselkålsbladen och tunt skivade äpplen i lite olivolja och  toppa med det .

Allergener

G = Innehåller gluten

M = Innehåller mjölkprodukter

N = Innehåller nötter

 

G = Går att få glutenfri

M = Går att få mjölkproduktfri

N = Går att få nötfri

Har ni några andra matallergier, fråga din servis om rätternas innehåll.