Högrevsgryta på tre olika sätt
med potatispuré, parmesan, vitlök och olivolja
Här gör vi en härlig basgryta på högrev som man kan toppa på lite olika sätt, den går även bra att frysa in. Ett grundrecept och tre olika varianter, från Nyhetsmorgon 12 februari 2022.
Italienaren
Ingredienser
- Kronärtskockor
- Shalottenlök
- Cocktailtomater
- Oliver
- Kapris
- Basilika
- Parmesan
Gör så här
- Fräs löken med kronärtskockor
- Vänd ner kapris, oliver, tomater
- Toppa med basilika och nyriven parmesan
Klassiker
Ingredienser
- Schalottenlök
- Champinjoner
- Rökt fläsk
- Persilja
- Vitlök
- Vitpeppar
Gör så här
- Knaperstek fläsket, låt rinna av
- Fortsätt att steka lök och champinjoner, tillsätt vitlök och vitpeppar
- Avsluta med massor av persilja
Jordärtskockor
Ingredienser
- Jordärtskockor
- Salvia
- Morötter
- Citron
- Olivolja
- chili
- Persilja
Gör så här
- Borsta jordärtskockorna och dela dem
- Finriv salviablad
- Tärna moroten
- Finriv citronskal
- Strimla chili, vänd runt i olivoljan
- Rosta i ugnen i 20-30 min på 175 grader
- Vänd ner mycket persilja
Högrevsgryta, grundrecept
Ingredienser
- 1 kg högrev grovt skuren
- 1 gul lök grovt hackad
- 1/4 rotselleri tärnad
- 1 morot tärnad
- 5 vitlöksklyftor skivad
- 1 msk tomatpure
- 4 lagerblad
- Timjan kvistar
- 1 buljong tärning oxe
- 4 dl vatten
- 37.5 dl rött vin
- Salt
- Vitpeppar
Gör så här
- Bryn köttet väl, tillsätt salt vitpeppar
- Bryn grönsakerna
- Tillsätt kryddor, tomatpuré
- Tillsätt vin, buljongtärning och vatten
- Koka under lock ca 1,5 tim, så att grönsakerna går sönder och köttet är mört
- Späd ev med mer vatten
- Smaka av
- Välj topping när grytan serveras
Potatispuré
Ingredienser
- 12 st potatisar
- 1 gul lök skivad
- 4 vitlöksklyftor skivad
- Salt
- 2 st lagerblad
- 1 kvist Timjan
- 1 dl vitt vin
- 2 dl vatten
- 2 msk olivolja
- Parmesan
- Persilja
- Olivolja
- Citron
- Salt vitpeppar
Gör så här
- Koka alltsammans under lock, slå bort lite vätska
- Slå sönder potatisen med en grov visp eller potatis-stamp
- Smaka av späd ev med lite vätska
- Servera med parmesan, olivolja, persilja och finrivet citronskal