Högrevsgryta på tre olika sätt

med potatispuré, parmesan, vitlök och olivolja

 

Här gör vi en härlig basgryta på högrev som man kan toppa på lite olika sätt, den går även bra att frysa in. Ett grundrecept och tre olika varianter, från Nyhetsmorgon 12 februari 2022.

 

Italienaren 

Ingredienser

  • Kronärtskockor
  • Shalottenlök
  • Cocktailtomater
  • Oliver
  • Kapris
  • Basilika
  • Parmesan 

Gör så här

  1. Fräs löken med kronärtskockor
  2. Vänd ner kapris, oliver, tomater
  3. Toppa med basilika och nyriven parmesan

 

Klassiker

Ingredienser

  • Schalottenlök 
  • Champinjoner
  • Rökt fläsk
  • Persilja 
  • Vitlök
  • Vitpeppar

Gör så här

  1. Knaperstek fläsket, låt rinna av
  2. Fortsätt att steka lök och champinjoner, tillsätt vitlök och vitpeppar
  3. Avsluta med massor av persilja

 

Jordärtskockor

Ingredienser

  • Jordärtskockor
  • Salvia
  • Morötter 
  • Citron 
  • Olivolja 
  • chili 
  • Persilja 

Gör så här

  1. Borsta jordärtskockorna och dela dem
  2. Finriv salviablad
  3. Tärna moroten
  4. Finriv citronskal
  5. Strimla chili, vänd runt i olivoljan 
  6. Rosta i ugnen i 20-30 min på 175 grader
  7. Vänd ner mycket persilja

 

Högrevsgryta, grundrecept

Ingredienser

  • 1 kg högrev grovt skuren 
  • 1 gul lök grovt hackad
  • 1/4 rotselleri tärnad
  • 1 morot tärnad
  • 5 vitlöksklyftor skivad 
  • 1 msk tomatpure
  • 4 lagerblad
  • Timjan kvistar 
  • 1 buljong tärning oxe
  • 4 dl vatten 
  • 37.5 dl rött vin 
  • Salt 
  • Vitpeppar

Gör så här

  1. Bryn köttet väl, tillsätt salt vitpeppar
  2. Bryn grönsakerna 
  3. Tillsätt kryddor, tomatpuré
  4. Tillsätt vin, buljongtärning och vatten 
  5. Koka under lock ca 1,5 tim, så att grönsakerna går sönder och köttet är mört 
  6. Späd ev med mer vatten 
  7. Smaka av
  8. Välj topping när grytan serveras 

 

Potatispuré

Ingredienser

  • 12 st potatisar
  • 1 gul lök skivad 
  • 4 vitlöksklyftor skivad
  • Salt
  • 2 st lagerblad
  • 1 kvist Timjan 
  • 1 dl vitt vin 
  • 2 dl vatten 
  • 2 msk olivolja
  • Parmesan 
  • Persilja
  • Olivolja 
  • Citron 
  • Salt vitpeppar

Gör så här

  1. Koka alltsammans under lock, slå bort lite vätska 
  2. Slå sönder potatisen med en grov visp eller potatis-stamp 
  3. Smaka av späd ev med lite vätska 
  4. Servera med parmesan, olivolja, persilja och finrivet citronskal 

Allergener

G = Innehåller gluten

M = Innehåller mjölkprodukter

N = Innehåller nötter

 

G = Går att få glutenfri

M = Går att få mjölkproduktfri

N = Går att få nötfri

Har ni några andra matallergier, fråga din servis om rätternas innehåll.