Familjens fiskgryta från Smögen
”Klassisk fiskgryta som uppskattas av de flesta. Vill du lyxa till den lite, lägg då gärna skaldjur på toppen.”
4 personer
400 g sej-, kolja- eller torskfiléer
150 g skalade räkor
2 stora potatisar
1 liten gul lök
1 liten fänkål
1 liten röd paprika
2 tomater
1 msk smör
1 tsk curry
1/2 paket saffran
2 dl torrt vitt vin
2 dl fiskfond
1 dl crème fraiche
salt
kajennpeppar
1 msk hackad dill
1 msk hackad persilja
Tilllagning:
Skala potatisen och skär den i sockerbitsstora tärningar.
Skala och hacka löken grovt.
Ansa fänkålen.
Dela och kärna ur paprikan.
Skålla och skala tomaterna.
Tärna fänkålen, paprikan och tomaterna.
Hetta upp smöret i en gryta. Fräs potatis, lök och fänkål mjuka utan att ta färg, 3–5 minuter.
Tillsätt paprika, tomater, curry och saffran och fräs under omrörning 3–5 minuter.
Tillsätt vin och buljong, koka upp under omrörning och sjud 2–3 minuter.
Tillsätt crème fraiche och rör om så att allt blandas, smaka av med salt och peppar.
Lägg i fisken skuren i cirka 3 cm stora kuber. Koka upp och sjud cirka 5 minuter.
Tillsätt räkorna och strö över de hackade örterna.
Servera gärna med nybakat bröd.