Bräserad älgstek med svamppytt,
brysselkål, rotselleri  & pepparrotscrème
4 portioner
1 kg älghögrev
 1 morot
 1/4 rotselleri
 1 gul lök
 Timjan
 Lagerblad
 1 kanelstång
 2 köttbuljongtärningar
 4 dl vatten
 Svartpeppar
 1/ 2 liter rödvin
 2 msk svartvinbärsgelé eller bär
Maizena
Tillagning Älgstek
Putsa älgen fri från hinnor
 Skär rotfrukterna grovt
 Bryn köttet  gyllenbrynt på alla sidor och tillsätt rotfrukterna
 Tillsätt sedan resten av råvarorna förutom Maizenan.
 Sätt på locket och bräsera i ca 1.5 till 2tim
 Tag upp köttet och fortsätt att koka ner buljongen, sila den .
 Smaksätt med salt, svartpeppar och red av med lite maizena
 Ev lite honung för att få upp sötman
 Skiva steken och slå såsen över
Svamppytt
6 potatisar
 ½ rotselleri
 1 schalottenlök
 2 nävar blandad svamp
 1 kruka persilja
 Olivolja / smör
 Tärna potatisen rotsellerin, löken  i grov pytt i panna
 Stek potatisen och rotsellerin i olivolja ,smör salt , svartpeppar i ca 10 min tillsätt lök och champinjoner stek vidare i 3 min
Pepparrotscrème
2 dl creme fraiche
 1 bit pepparrot
 2 msk rapsolja
Riv pepparroten
 Vispa creme fraiche, vänd ner pepparrot och rapsolja  och tillsätt endast lite salt
Råstekt brysselkål och äpple med citronhonung
1 nät brysselkål
 2 goda äpplen svenska tex aroma
 1 citron
 1 msk honung
 1 tsk svartpeppar
 Olivolja
Putsa brysselkålen och spara de yttersta bladen
 Skär klyftor av äpplen och spara lite att råhyvla
 Dela brysselkålen  och börja stek dem på låg tempartur i olivoljan. 4-5 min , tillsätt sedan äppelklyftorna
 Salta och svartpeppar
 Finriv lite citronskal över och rippla med honung
Vänd de sparade brysselkålsbladen och tunt skivade äpplen i lite olivolja och toppa med det .
 
