Mandelstekt Skreitorsk
Med rimmad purjolök och spenat, mandelpotatiscreme samt brynt smör- och citronvinaigrette
4 pers
4 vackra skivor ca 3 cm tjocka bitar av Skreitorsk ca 800 g
1 dl mandelmjöl eller flisad mandel som hackas
50 g svenskt smör
1 purjolök
4 msk olivolja eller mandelolja, 2 msk till purjolöken 2 msk till vinigretten
1 påse spenatbaby
1/2 pepparrot
1 citron
4 schalottenlökar
salt
vitpeppar
8 mandelpotatisar
2 msk Crème fraiche
Brynt smör-och citronvinaigrette
Finhacka schalottenlöken och fräs den i olivoljan utan att ta färg , tillsätt salt och vitpeppar
Bryn 30 g Svenskt smör
Fin riv citronskalet och pressa citron .
Blanda lök, citron och bryn smör och ställ åt sidan
Mandelpotatiscrème
Skala och koka mandelpotatis
Slå av vatten och pressa potatisen
Tillsätt Creme fraiche så den blir lagom krämig. Tillsätt salt och vitpeppar
Rimmad purjolök med spenat
Skölj och finstrimla purjolöken fint
Skölj spenat
Marinera purjolöken i salt och olivolja , vänd runt så den marineras väl
Vänd sedan ner spenaten
Beredning av rätten:
Vänd torsken försiktigt runt i mandelmjölet
Stek torsken i smör och oliv olja ca 3-4 min på var sida. Ös sakta den lite med smör salta och vitpeppra
Lägg upp potatiscrème i botten på tallriken, lägg på torsken
Värm vinaigretten och rippla runt
Lägg upp lite av purjolök- och spenaten
Servera med nyriven pepparrot